Presa la Piept (Bench-Press) – 7 Pași spre o Execuție Corectă

Presa la piept este un exercițiu fundamental pentru construirea forței superioare a corpului, în special cea a pieptului, umerilor și tricepsului.

Înțelegerea anatomiei acestui exercițiu și a modului de antrenament eficient al pieptului vă poate ajuta să maximizați beneficiile acestui exercițiu popular.

Anatomia unui Bench-Press

Presa executată pe bancă vizează în primul rând pectoralul mare, mușchiul mare al pieptului responsabil pentru flexia umerilor și aducția orizontală. Pe lângă piept, presa la bancă angajează și deltoizii anteriori (umerii din față) și mușchii triceps.

Forma corectă de Bench-Press este crucială pentru a lucra eficient acești mușchi, minimizând în același timp riscul de accidentări

Când efectuați acest exercițiu, întindeți-vă pe o bancă cu picioarele lipite ferm pe podea.

Prindeți bara cu mâinile puțin mai lat decât lățimea umerilor și coborâți bara la piept, menținând coatele la un unghi de 45 de grade. Apăsați bara înapoi în poziția de pornire fără a vă bloca coatele.

Cum să-ți antrenezi pieptul eficient
 1. Încălzire: înainte de a începe antrenamentul pentru piept, este esențial să vă încălziți mușchii cu întinderi dinamice sau cardio ușor pentru a crește fluxul sanguin și flexibilitatea.
 2. Concentrați-vă pe forma corectă: pentru a implica în mod eficient pieptul în timpul exercițiului de bench press, concentrați-vă pe contractarea mușchilor pieptului pe parcursul mișcării. Evitați să folosiți impulsul generat de coborâre sau să vă arcuiți spatele pentru a ridica greutăți mai grele, deoarece acest lucru poate scădea tensiunea ce doriți să o puneți pe piept.
 3. Încorporați variații: În timp ce presa tradițională la bancă este eficientă, încorporarea de variații precum presa la banca înclinată, presa la banca declinată,  presa la bancă cu gantere și fluturările la piept vă poate ajuta să vizați diferite zone ale pieptului pentru o dezvoltare musculară echilibrată.
 4. Supraîncărcare progresivă: pentru a continua să vă provocați mușchii pieptului și să vă promovați creșterea, creșteți treptat greutatea ridicată sau numărul de repetări efectuate în timp. Supraîncărcarea progresivă este cheia pentru a vedea îmbunătățiri continue ale forței și mărimii mușchilor.
 5. Odihnă și recuperare: Odihna și recuperarea adecvate sunt esențiale pentru creșterea musculară. Asigurați-vă că lăsați mușchilor pieptului suficient timp pentru a se recupera între antrenamente pentru a preveni supraantrenamentul și potențialele accidentări.
 6. Nutriție: o dietă echilibrată, bogată în proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, este esențială pentru susținerea creșterii și refacerii musculare. Asigurați-vă că consumați suficiente calorii pentru a vă alimenta antrenamentele și pentru a ajuta la repararea mușchilor.
 7. Ascultă-ți corpul: Fii atent la felul în care se simt mușchii pieptului în timpul și după antrenamente. Dacă simțiți durere persistentă sau disconfort, ajustați exercițiile sau solicitați îndrumare de la un profesionist a preveni accidentarea.
Grupele de mușchi activate în timpul unui Bench-Press
 • Pectoralii majori (mușchii pieptului): Acești mușchi sunt principalii beneficiari ai acestui exercițiu. Ei sunt implicați în mișcarea de aducere a brațelor spre linia mediană a corpului (faza concentrică) și în mișcarea de îndepărtare a brațelor de la linia mediană (faza excentrică).
 • Deltoidul anterior (mușchiul din partea frontală a umărului): Deltoidul anterior ajută la ridicarea brațelor în timpul exercițiului.
 • Tricepsul brachial (mușchiul din partea din spate a brațului): Tricepsul este implicat în extensia cotului în timpul fazei concentrice a exercițiului.
 • Stabilizatori: Mușchii abdominali sunt implicați în menținerea stabilității corpului în timpul exercițiului.
Mișcările articulare

Faza excentrică (coborârea greutății):

 • Abducție orizontală a umărului: Brațele se îndepărtează de linia mediană a corpului.
 • Flexie a cotului: Cotul se îndoaie.

Faza concentrică (ridicarea greutății):

 • Aducție orizontală a umărului: Brațele se apropie de linia mediană a corpului.
 • Extensie a cotului: Cotul se îndreaptă.

 

În concluzie, înțelegerea anatomiei acestui exercițiu și a modului de antrenament eficient al pieptului este esențială pentru a maximiza beneficiile bench-press-ului.

Concentrându-vă pe forma corectă, încorporând variații, exersând supraîncărcarea progresivă, acordând prioritate odihnei și recuperării, menținând o dietă nutritivă și ascultându-vă corpul, vă puteți dezvolta în timp un piept puternic și bine definit.


Urmărește pagina noastră de Instagram pentru a rămâne la curent cu postările noastre.

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter

Abonează-te la noutățile GymPower și te informăm despre noile tendințe ale programelor de antrenament și cele mai utile suplimente alimentare.

0
  0
  Coș
  Coșul este golMagazin