Tracțiunile – 6 Sfaturi pentru a le executa Corect!

Tracțiunile sunt un exercițiu clasic cunoscut pentru eficacitatea lui în construirea forței a părții superioare a corpului.

Stăpânirea tracțiunilor nu ajută doar la sculptarea mușchilor, ci oferă și un antrenament pentru întregul corp. Înțelegerea anatomiei unui pull-up este esențială pentru a vă antrena eficient și pentru a maximiza beneficiile.

În acest articol, vom aprofunda în mușchii implicați într-un pull-up și vom explora cele mai bune modalități de a-i antrena.

Mușchii angajați într-o tracțiune
 • Latissimus Dorsi (Lats): mușchiul primar angajat într-o tracțiune este latissimus dorsi, adesea denumit „lats”. Situate pe părțile laterale ale spatelui, laturile sunt responsabile pentru mișcarea de tragere într-o tracțiune. Dezvoltarea laturilor puternice nu numai că vă îmbunătățește performanța la tracțiuni, ci contribuie și la un trunchi în formă de V.
 • Trapez: Mușchii trapez, localizați pe partea superioară a spatelui și a gâtului, joacă un rol crucial în stabilizarea și susținerea umerilor în timpul unei tracțiuni.
 • Romboizi: Situati între omoplați, romboizii sunt responsabili pentru retragerea scapulelor în timpul fazei ascendente a unei trageri. Romboizii puternici ajută la stabilitatea umerilor și contribuie la dezvoltarea generală a spatelui superior.
 • Biceps Brachii: Bicepsul sunt mușchi secundari care ajută la flexia cotului în timpul unei trageri. Deși nu este la fel de semnificativ ca mușchii spatelui, bicepșii puternici sunt esențiali pentru a finaliza mișcarea în mod eficient.
 • Antebrațe: mușchii din antebrațe, inclusiv flexorii și extensorii, joacă un rol de susținere în forța de prindere în timpul unui pull-up. Dezvoltarea forței antebrațului este crucială pentru menținerea unei prinderi sigure pe bară pe tot parcursul exercițiului.
 • Mușchii Core: angajarea mușchilor Core este esențială pentru stabilitate și prevenirea balansării excesive în timpul unei tracțiuni. Un Core puternic ajută la menținerea alinierii corecte a corpului și la transferul eficient de putere prin partea superioară a corpului.
Sfaturi de antrenament pentru a executa corect un Pull-Up
 1. Începeți cu tracțiuni asistate: dacă sunteți la început și doriți să învățați să faceti Pull-Ups și să vă creșteți forța, începeți cu variații asistate folosind benzi de rezistență sau o mașină de tracțiuni. Acest lucru ajută la dezvoltarea forței necesare pentru a efectua o tracțiune completă.
 2. Concentrați-vă pe forma corectă: acordați atenție formei dvs. pe toată gama de mișcare. Inițiază tracțiunea cu mușchii spatelui, evită balansul și țintește o gamă completă de mișcare coborându-te complet la fiecare repetiție.
 3. Varietate în pozițiile de prindere: Experimentați cu diferite variații de prindere, cum ar fi prindere largă, prindere îngustă sau tracțiuni cu prindere neutră, pentru a viza diferite grupe musculare și pentru a adăuga varietate rutinei dvs. de antrenament.
 4. Includeți execrciții ce vă pot ajuta să faceti o tracțiune: includeți exerciții precum inverted rows, chin-ups, și negative pull-ups pentru a vă dezvolta treptat puterea și a lucra pe anumite grupe musculare implicate în tracțiuni.
 5. Antrenament consecvent și urmărire a progresului: consecvența este esențială în îmbunătățirea forței de tragere. Urmăriți-vă progresul înregistrând numărul de repetări, seturi și variații pe care le efectuați și creșteți treptat dificultatea în timp.
 6. Recuperare și odihnă: permiteți odihnă adecvată între sesiunile de tragere pentru a facilita recuperarea și creșterea mușchilor. Nutriția adecvată, hidratarea și somnul suficient sunt esențiale pentru susținerea eforturilor de antrenament.

Pentru a lucra cât mai intens spatele, este recomandat să folosești o priză cu palmele în jos, cunoscută și sub denumirea de priză pronație.

Aceasta implică prinderea barei cu palmele orientate spre tine. Această priză ajută la accentuarea mușchilor spatelui în timpul exercițiului.

Iată câțiva pași pentru a efectua corect un pull-up cu această priză:

 • Prinde bara de tractiune cu palmele în jos (prindere la nivelul umerilor).
 • Agață-te de bara de tractiune cu brațele drepte și picioarele dezlipite de pe podea.
 • Trage-te în sus tragând coatele în jos.
 • Trage până când barbia trece de bara.
 • Coborâți până când brațele sunt drepte.

Reține că forma corectă este esențială pentru a maximiza beneficiile acestui exercițiu și pentru a preveni accidentările. Dacă ești la început, s-ar putea să fie util să lucrezi cu un antrenor personal sau să ceri sfaturi unui profesionist în domeniul fitnessului.


În concluzie, stăpânirea anatomiei unui pull-up și înțelegerea mușchilor implicați este esențială pentru un antrenament eficient.

Prin țintirea grupelor de mușchi cheie, concentrându-vă pe forma corectă și încorporând strategii de antrenament progresive, vă puteți îmbunătăți performanța și vă puteți atinge obiectivele de forță.

Amintiți-vă, consecvența și răbdarea sunt factori cheie în construirea puterii și în stăpânirea exercițiului de Pull-Ups provocator, dar plin de satisfacții.


Urmărește pagina noastră de Instagram pentru a rămâne la curent cu postările noastre.

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter

Abonează-te la noutățile GymPower și te informăm despre noile tendințe ale programelor de antrenament și cele mai utile suplimente alimentare.

0
  0
  Coș
  Coșul este golMagazin