Top 10 Proteine pentru Sportivi

Top 10 Alimente Proteice pentru Sportivi

Proteinele sunt blocurile fundamentale ale vieții, esențiale pentru creșterea, repararea și funcționarea tuturor celulelor vii.

Aceste molecule complexe sunt alcătuite din 20 de aminoacizi diferiți, secvența acestor aminoacizi determinând structura unică și funcția fiecărei proteine.

Proteinele sunt implicate în aproape fiecare sistem al corpului și sunt necesare pentru catalizarea reacțiilor chimice, sintetizarea și repararea ADN-ului și transportul materialelor prin celule.

Există șapte tipuri de proteine
 • anticorpi
 • proteine contractile
 • enzime
 • proteine hormonale
 • proteine structurale
 • proteine de depozitare
 • proteine de transport.

Acestea pot fi clasificate în continuare pe baza formei lor moleculare în proteine fibroase, care sunt în general insolubile în apă, și proteine globulare.

Când ne gândim la alimente bogate în proteine, carnea și produsele animale vin adesea în minte deoarece sunt proteine complete ce conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali de care corpurile noastre au nevoie din alimentație.

Totuși, proteinele pe bază de plante oferă de asemenea beneficii semnificative pentru sănătate și pot contribui la un risc mai mic de insuficiență cardiacă și tensiune arterială scăzută când înlocuiesc unele proteine animale.


Important!

Sportivii, în special, necesită un aport mai mare de proteine pentru a susține masa musculară crescută și pentru a ajuta la recuperare după exerciții fizice.

Aportul dietetic recomandat pentru proteine este de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală, ceea ce înseamnă că un sportiv de 68 kg ar avea nevoie de aproximativ 55 de grame de proteine pe zi.

Totuși, sportivii ar putea avea nevoie de mai multe proteine pentru a-și susține activitatea fizică crescută.

Proteina nu este esențială doar pentru repararea și creșterea mușchilor, ci joacă de asemenea un rol crucial în sănătatea generală.

Lipsa de proteine poate duce la atrofia mușchilor și la funcționarea defectuoasă a corpului uman, precum și la un risc crescut pentru boli cronice.


Să explorăm top 10 alimente bogate în proteine pe care sportivii le pot include în dieta lor
 1. Piept de Pui – Cu 31 de grame de proteine la 100 de grame, pieptul de pui este o sursă excelentă de proteină slabă și furnizează de asemenea nutrienți esențiali precum seleniul și colina.
 2. Carne de Vită Tocată – O porție de 113 grame conține 23 de grame de proteine, dar este de asemenea important să echilibrăm consumul de carne roșie cu surse de proteine mai slabe.
 3. Somon – Acest pește nu este doar bogat în proteine (27 de grame la 140 de grame), ci este și plin de acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru sănătatea inimii.
 4. Ton Conservat – Convenabil și slab, tonul conservat oferă aproximativ 16 grame de proteine la 85 de grame și este de asemenea o bună sursă de vitamina D și omega-3.
 5. Crevete – 85 de grame de creveti oferă 20 de grame de proteine, iar creveții sunt de asemenea bogati în omega-3, dar săraci în grăsimi saturate.
 6. Ouă – Un ou mare conține 6 grame de proteine și este de asemenea o sursă naturală de vitamina D.
 7. Lapte – O cană oferă 8 grame de proteine, plus că este adesea fortificat cu vitaminele D și A.
 8. Branză – Varietăți precum mozzarella cu conținut redus de grăsimi și Parmezan sunt bogate în proteine și pot adăuga aromă mâncărurilor.
 9. Iaurt Grecesc – Cu 20 de grame de proteine la 200 de grame, iaurtul grecesc este o adăugare versatilă în orice dietă.
 10. Lintea – Ca parte a familiei de leguminoase, linteaua oferă 8 grame de proteine la o porție de 120 de grame și este de asemenea bogată în fibre și vitamine B.

Alte mențiuni notabile includ năutul (15 grame de proteine la o cană), arahidele (7 grame la 28 de grame), edamame (9 grame la o porție de 120 de grame), semințele de dovleac și semințele de cânepă, care sunt toate proteine pe bază de plante și pot diversifica sursele de proteine ale unui sportiv.


Prin incorporarea acestor alimente bogate în proteine într-o dietă echilibrată, sportivii se pot asigura că primesc nutrienții necesari pentru a susține antrenamentul și performanța.

Gym Power oferă o gamă de produse care includ aceste alimente bogate în proteine, facilitând sportivilor să își îndeplinească nevoile nutriționale promovând în același timp un stil de viață sănătos.

REȚINEȚI! În timp ce proteina este vitală, este esențial să consumați o dietă variată care include carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale pentru a asigura sănătatea generală și performanța optimă.

Pentru sfaturi personalizate de nutriție, mai ales pentru sportivii cu nevoi dietetice specifice, se recomandă consultarea unui dietetician sau nutriționist înregistrat.


Urmărește pagina noastră de Instagram pentru a rămâne la curent cu postările noastre.

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter

Abonează-te la noutățile GymPower și te informăm despre noile tendințe ale programelor de antrenament și cele mai utile suplimente alimentare.

0
  0
  Coș
  Coșul este golMagazin