Squat-ul – Mușchii Implicați și Beneficii

Squat-ul (Genuflexiunea) este un exercițiu compus care implică mai mulți mușchi și articulații. Este unul dintre cele mai eficiente exerciții pentru întărirea mușchilor inferiori ai corpului.

Mușchii implicați

Când faci un squat, mușchii pe care îi lucrezi cel mai mult sunt:

 • Quadriceps (Quads): Acești mușchi se află în partea frontală a coapsei. Ei sunt responsabili pentru extensia genunchiului.
 • Mușchii fesieri (Glutes): Acești mușchi se află în regiunea feselor și sunt responsabili pentru extensia șoldului.
 • Ischio-gambieri (Hamstrings): Acești mușchi se află în partea din spate a coapsei și sunt responsabili pentru flexia genunchiului și extensia șoldului.
 • Mușchii spatelui (Erector Spinae): Acești mușchi se află de-a lungul coloanei vertebrale și sunt responsabili pentru menținerea coloanei vertebrale drepte și stabile.
Fazele unui Squat

Un squat are două faze principale: faza de coborâre (eccentrică) și faza de ridicare (concentrică).

 1. Faza de coborâre – În faza de coborâre, mușchii quadriceps și ischio-gambieri se contractă în mod excentric pentru a controla viteza de coborâre. Mușchii fesieri se contractă pentru a ajuta la menținerea echilibrului.
 2. Faza de ridicare – În faza de ridicare, mușchii quadriceps se contractă în mod concentric pentru a extinde genunchii, în timp ce mușchii fesieri și ischio-gambieri se contractă pentru a extinde șoldurile. Mușchii spatelui se contractă pentru a menține coloana vertebrală dreaptă și stabilă.
Beneficiile Squat-ului

Squat-ul este un exercițiu extrem de eficient pentru:

 • întărirea și tonifierea mușchilor inferiori ai corpului
 • îmbunătățirea echilibrului și coordonării
 • creșterea densității osoase.

În concluzie, squat-ul este un exercițiu complex care implică o serie de mușchi și articulații. Înțelegerea anatomiei acestui exercițiu poate ajuta la îmbunătățirea formei și eficienței, precum și la prevenirea accidentărilor.

În timp ce acest articol oferă o privire de ansamblu asupra anatomiei unui squat, este întotdeauna recomandat să lucrați cu un antrenor personal sau un fizioterapeut pentru a vă asigura că efectuați acest exercițiu în mod corect și sigur.


Urmărește pagina noastră de Instagram pentru a rămâne la curent cu postările noastre.

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter

Abonează-te la noutățile GymPower și te informăm despre noile tendințe ale programelor de antrenament și cele mai utile suplimente alimentare.

0
  0
  Coș
  Coșul este golMagazin