Dieta DASH – 5 Beneficii aduse Inimii

Dieta DASH, prescurtare de la Dietary Approaches to Stop Hypertension, este un plan alimentar conceput pentru a ajuta la scăderea sau prevenirea hipertensiunii arteriale.

Această dietă pune accent pe alimente bogate în nutrienți, despre care se știe că susțin sănătatea inimii și bunăstarea generală.

În acest articol, o să explorăm istoria, implementarea, alimentele recomandate, adepții ideali și beneficiile dietei DASH.

Istoria dietei DASH

Dieta DASH a fost dezvoltată în anii 1990 printr-un studiu de cercetare susținut de Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI).

Scopul principal a fost de a investiga efectele tiparelor alimentare asupra tensiunii arteriale, cu accent pe reducerea aportului de sodiu și creșterea consumului de alimente integrale bogate în nutrienți precum potasiu, calciu și magneziu.

Rezultatele au arătat că dieta DASH ar putea reduce semnificativ tensiunea arterială și ar putea îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Implementarea dietei

Implementarea dietei DASH implică adoptarea unui plan alimentar care pune accent pe o varietate de alimente bogate în nutrienți și limitează sodiul, grăsimile saturate și zaharurile adăugate.

Strategiile cheie de urmat includ:

 • Creșteți aportul de fructe și legume: urmăriți să umpleți jumătate din farfurie cu o varietate de fructe și legume colorate la fiecare masă.
 • Optați pentru cereale integrale: alegeți cereale integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa, pâinea integrală, ovăzul și orzul în locul cerealelor rafinate.
 • Includeți proteine slabe: includeți în mese surse slabe de proteine, cum ar fi carnea de pasăre, pește, fasole, nuci și semințe.
 • Lactate sau alternative la lactate: Includeți produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi sau alternative fortificate pe bază de plante pentru calciu și vitamina D.
 • Limitați sodiul și alimentele procesate: reduceți la minimum consumul de alimente procesate și ambalate bogate în sodiu și optați pentru ingrediente întregi, puțin procesate.
Alimente recomandate

Dieta DASH se concentrează pe o varietate de alimente bogate în nutrienți, inclusiv:

 • Fructe și legume: fructele de pădure, merele, portocalele, legumele cu frunze verzi, morcovii, ardeiul gras și roșiile oferă vitamine, minerale și antioxidanți.
 • Cerealele integrale: orezul brun, quinoa, pastele din grâu integral, ovăzul și orzul oferă fibre, vitamine B și energie susținută.
 • Proteine slabe: carnea de pasăre, peștele, tofu, leguminoasele, nucile și semințele fără piele sunt surse de proteine fără grăsimi saturate în exces.
 • Lactate cu conținut scăzut de grăsimi: laptele degresat, iaurtul și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi furnizează calciu și alți nutrienți esențiali.
 • Grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, nuci și semințe contribuie cu grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă.
Pentru cine este recomandat acest tip de dietă?

Dieta DASH este recomandată persoanelor care doresc să:

 • Își scadă sau să își gestioneze tensiunea arterială crescută și să redică riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cardiovasculare.
 • Îmbunătățească sănătatea generală, concentrându-vă pe mese bogate în nutrienți și echilibrate și reducând aportul de sodiu.
 • Sprijine obiectivele de gestionare a greutății sau de pierdere în greutate printr-un plan alimentar complet și satisfăcător.
 • Îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și să reducă inflamația printr-o dietă bogată în fructe, legume și grăsimi sănătoase pentru inimă.
Beneficiile dietei DASH
 1. Reglarea tensiunii arteriale: dieta DASH este cunoscută pentru capacitatea sa de a scădea tensiunea arterială ridicată și de a susține niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale, datorită accentului pus pe alimente bogate în potasiu și aportului limitat de sodiu.
 2. Sănătatea inimii: promovând alimente întregi, bogate în nutrienți și reducând la minimum grăsimile saturate și zaharurile adăugate, dieta DASH ajută la reducerea riscului de boli de inimă și susține sănătatea cardiovasculară generală.
 3. Gestionarea greutății: dieta DASH, cu accent pe alimente bogate în fibre, proteine slabe și nutriție echilibrată, poate ajuta la gestionarea greutății și poate promova pierderea în greutate pe termen lung.
 4. Sensibilitate îmbunătățită la insulină: studiile sugerează că dieta DASH poate crește sensibilitatea la insulină și poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
 5. Aport sporit de nutrienți: punând accent pe o varietate de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, dieta DASH asigură un aport complet de nutrienți esențiali, vitamine și minerale care promovează bunăstarea generală.

Alege din cele 9 tipuri de diete pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale!


În concluzie, dieta DASH oferă o abordare susținută științific pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, gestionarea tensiunii arteriale și susținerea bunăstării generale printr-un plan alimentar echilibrat și nutritiv.

Încorporând o varietate de alimente întregi, bogate în nutrienți și urmând principiile cheie ale dietei DASH, puteți beneficia de numeroasele beneficii asociate cu această abordare alimentară sănătoasă pentru inimă.


Urmărește pagina noastră de Instagram pentru a rămâne la curent cu postările noastre.

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter

Abonează-te la noutățile GymPower și te informăm despre noile tendințe ale programelor de antrenament și cele mai utile suplimente alimentare.

0
  0
  Coș
  Coșul este golMagazin