Creatina – benefică sau nu: dezmințirea miturilor și explorarea beneficiilor

Creatina este un supliment alimentar popular care a câștigat o atenție semnificativă în comunitatea de fitness și atletism.

Cu reputația sa de îmbunătățire a performanței și a creșterii musculare, utilizarea creatinei a devenit un subiect de interes.

Acest articol își propune să ofere o analiză obiectivă a creatinei prin explorarea definiției sale, a utilizării recomandate, a surselor naturale de hrană, a dezminți miturile comune și discutând beneficiile acesteia.

Ce este creatina?

Creatina este un compus natural care se găsește în principal în mușchi și creier. Joacă un rol crucial în furnizarea de energie celulelor în timpul activităților de mare intensitate, cum ar fi haltere și sprinting. Creatina acționează ca un precursor al ATP (Adenozin Trifosfat), sursa primară de energie pentru contracțiile musculare.

Cui este recomandată creatina?

Suplimentarea cu creatină este recomandată în primul rând persoanelor implicate în activități de mare intensitate, de scurtă durată, cum ar fi haltere, sprinturi și sporturi care necesită explozii rapide de energie.

Sportivii și culturistii folosesc adesea creatina pentru a spori puterea, puterea și performanța musculară. Cu toate acestea, poate beneficia și persoanele cu afecțiuni medicale care provoacă pierderea musculară, cum ar fi distrofia musculară.

Surse alimentare naturale de creatina

În timp ce creatina poate fi obținută din suplimente, este prezentă în mod natural și în anumite alimente.

Produsele de origine animală precum carnea (vită, porc, pasăre), peștele și fructele de mare sunt cele mai bogate surse alimentare de creatină. Vegetarienii și veganii pot avea rezerve mai mici de creatină naturală în corpul lor din cauza aportului limitat de aceste surse de alimente.

Mituri asociate cu creatina și veridicitatea lor

a) Creatina este un steroid: Fals. Creatina nu este un steroid. Este un compus natural sintetizat din aminoacizi și nu are legătură cu steroizii anabolizanți.
b) Creatina provoacă leziuni renale: Fals. Numeroase studii au dezmințit acest mit, ajungând la concluzia că suplimentarea cu creatină, în limitele dozelor recomandate, este sigură pentru persoanele sănătoase cu funcție renală normală.
c) Creatina duce la deshidratare și crampe musculare: Parțial fals. Creatina în sine nu provoacă deshidratare sau crampe musculare. Cu toate acestea, utilizarea excesivă de creatină fără hidratare adecvată poate contribui la deshidratare la unii indivizi.

Beneficiile creatinei
  1. Forță și putere crescute: s-a dovedit că suplimentarea cu creatină sporește puterea și îmbunătățește performanța în activități de mare intensitate. Ajută la reumplerea rezervelor de ATP, permițând o producție mai mare de energie în timpul antrenamentelor.
  2. Creșterea musculară: Creatina promovează volumul celulelor prin creșterea conținutului de apă din celulele musculare, ceea ce duce la creșterea dimensiunii și aspectului muscular.
  3. Rezistență îmbunătățită: Suplimentarea cu creatină poate aduce beneficii sportivilor de anduranță prin întârzierea oboselii, îmbunătățirea capacității anaerobe și creșterea toleranței la efort.
  4. Recuperare îmbunătățită: creatina s-a dovedit că reduce leziunile musculare, inflamația și stresul oxidativ, ceea ce ajută la recuperarea după exercițiu.
  5. Beneficii cognitive: Cercetările sugerează că creatina poate avea efecte neuroprotectoare, îmbunătățind funcția cognitivă și reducând oboseala mentală.
Concluzii
 • Suplimentarea cu creatină este o opțiune larg cercetată și benefică pentru persoanele implicate în activități de mare intensitate, inclusiv sportivi, culturisti și cei cu afecțiuni de pierdere musculară.
 • Nu este un steroid și s-a dovedit științific că este sigur atunci când este utilizat în dozele recomandate.
 • În timp ce sursele naturale de hrană oferă o cantitate de creatină, suplimentarea poate ajuta la maximizarea performanței atletice, creșterea musculară și ajuta la recuperare.
 • Ca și în cazul oricărui supliment, este important să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății sau cu un nutriționist sportiv înainte de a începe creatina sau de a face orice modificări semnificative ale dietei.

Creatina monohidratată Natural Power este un produs de înaltă calitate care te poate ajuta să îți îmbunătățești performanța sportivă și sănătatea.


Urmărește pagina noastră de Instagram pentru a rămâne la curent cu postările noastre.

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter

Abonează-te la noutățile GymPower și te informăm despre noile tendințe ale programelor de antrenament și cele mai utile suplimente alimentare.

0
  0
  Coș
  Coșul este golMagazin