Ce sunt steroizii?

Ce sunt steroizii (de ce e rău să îi luăm, ce subsanțe din corp înlocuiesc și ce efecte negative provoacă).

Steroizii anabolizanți, cunoscuți și sub denumirea de steroizi androgenici anabolizanți (AAS), sunt substanțe sintetice care imită efectele hormonilor masculini, precum testosteronul, în organism.

Deși au fost inițial dezvoltați în scopuri medicale, steroizii anabolizanți au devenit populari în rândul culturiștilor și sportivilor care doresc să își îmbunătățească performanța și să dezvolte masă musculară. Cu toate acestea, utilizarea necontrolată și abuzul de steroizi anabolizanți prezintă numeroase riscuri și efecte negative asupra sănătății.

De ce este rău să iei steroizi anabolizanți:

1. Risc de dependență: Utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanți poate duce la dependență psihologică și fizică. Persoanele care dezvoltă dependență pot avea dificultăți în a se opri din utilizarea acestor substanțe, chiar și în fața efectelor adverse semnificative.

2. Efecte secundare hormonale: Steroizii anabolizanți pot perturba echilibrul hormonal al organismului. La bărbați, aceasta poate duce la reducerea producției naturale de testosteron, atrofie testiculară și disfuncție erectilă. La femei, pot apărea creșterea excesivă a părului facial și corporal, schimbări ale ciclului menstrual și voce profundă.

3. Daune hepatice: Steroizii anabolizanți sunt metabolizați în principal de ficat, ceea ce poate duce la stres și daune hepatice. Utilizarea prelungită a steroizilor poate duce la afecțiuni grave ale ficatului, precum hepatită și tumori hepatice.

4. Probleme cardiovasculare: Steroizii anabolizanți pot crește nivelurile de colesterol rău (LDL) și pot reduce nivelurile de colesterol bun (HDL), crescând astfel riscul de boli cardiovasculare precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Ce substanțe din corp înlocuiesc steroizii anabolizanți:

În organism, steroizii anabolizanți sunt înlocuiți de hormonii sexuali, în special de testosteron. Testosteronul este un hormon androgenic natural produs de glandele endocrine și are un rol important în dezvoltarea caracteristicilor masculine, creșterea masei musculare și reglarea funcției sexuale.

Efecte negative ale steroizilor anabolizanți:

1. Acnee severă și pistrui.
2. Creșterea tensiunii arteriale.
3. Reducerea fertilității și a producției de spermatozoizi.
4. Dezvoltarea sânilor la bărbați (ginecomastie).
5. Tulburări de comportament și schimbări ale dispoziției.
6. Risc crescut de răniri și fracturi osoase din cauza creșterii rapide a masei musculare.
7. Încetinirea creșterii la adolescenți.


Concluzie:

Utilizarea steroizilor anabolizanți poate fi periculoasă pentru sănătatea fizică și mentală a unei persoane.

Este important să se conștientizeze riscurile asociate cu aceste substanțe și să se evite utilizarea lor necontrolată.

În schimb, pentru a obține rezultate sănătoase și durabile în construirea masei musculare și în îmbunătățirea performanței sportive, este recomandat să se adopte o abordare echilibrată, care să includă o dietă adecvată, antrenamente eficiente și odihnă adecvată.

În cazul în care este necesar sprijin suplimentar, consultați întotdeauna un specialist în nutriție sau un medic pentru a vă ghida în direcția potrivită.


Urmărește pagina noastră de Instagram pentru a rămâne la curent cu postările noastre.

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter

Abonează-te la noutățile GymPower și te informăm despre noile tendințe ale programelor de antrenament și cele mai utile suplimente alimentare.

0
    0
    Coș
    Coșul este golMagazin