Beta Alanina – Rezistență și Performanță Sporită

Beta alanina este un supliment alimentar popular cunoscut pentru potențialele sale beneficii de îmbunătățire a performanței.

Acest supliment este utilizat pe scară largă de către sportivi și pasionații de fitness pentru a îmbunătăți performanța fizică și rezistența.

Haideți să vedem care este compoziția sa, beneficiile, dozele recomandate și pentru cine este recomandată.

Compoziția beta alaninei

Beta alanina este un aminoacid neesențial produs în mod natural în organism. Se combină cu histidina pentru a forma carnozina, o dipeptidă găsită în concentrații mari în țesutul muscular scheletic.

Carnozina joacă un rol crucial în tamponarea acidului lactic care se acumulează în mușchi în timpul exercițiilor intense, întârziind apariția oboselii musculare și îmbunătățind capacitatea de efort.

Beneficiile beta alaninei
 1. Creșterea rezistenței: prin creșterea nivelului de carnozină musculară, beta alanina ajută la tamponarea acidității în mușchi în timpul exercițiilor de mare intensitate, întârziend oboseala și permițând persoanelor să facă exerciții mai lungi și mai intense.
 2. Performanță sporită: Studiile au arătat că suplimentarea cu beta alanină poate duce la îmbunătățirea puterii, a forței și a performanței generale la efort, în special în timpul activităților de scurtă până la medie.
 3. Reducerea oboselii musculare: Beta alanina ajută la minimizarea acumulării de acid lactic în mușchi, ceea ce duce la reducerea oboselii musculare și la o recuperare îmbunătățită după antrenamente intense.
 4. Masa musculară îmbunătățită: Unele cercetări sugerează că beta alanina poate sprijini creșterea și dezvoltarea mușchilor slabi, în special atunci când este combinată cu antrenament de rezistență sau exerciții de mare intensitate.
 5. Capacitate anaerobă îmbunătățită: Suplimentarea cu beta alanină poate îmbunătăți performanța anaerobă, permițându-vă să mențineși eforturi de mare intensitate pentru perioade mai lungi, cum ar fi sprinturile sau antrenamentele pe intervale.
Doza recomandată de beta alanină
 • Doza standard: Doza tipică recomandată de beta alanină variază de la 2 la 5 grame pe zi, luată în doze divizate pentru a minimiza senzația de furnicături cunoscută sub numele de parestezie care poate apărea uneori la doze mai mari.
 • Faza de încărcare: Unii indivizi optează pentru o fază de încărcare în care consumă 4 până la 6 grame de beta alanină pe zi timp de două până la patru săptămâni înainte de a trece la o doză de întreținere.
 • Timp: Beta alanina este adesea luată înainte de antrenament pentru a maximiza nivelurile de carnozină musculară și pentru a îmbunătăți performanța antrenamentelor. Cu toate acestea, suplimentarea zilnică consecventă este esențială pentru a menține niveluri crescute de carnozină în mușchi.
Surse Alimentare cu Beta-Alanină:
 • Carnea Roșie: În special carnea de vită și de miel conține beta-alanină. Optează pentru carne provenită de la animale crescute în mod natural, fără hormoni și antibiotice, pentru a beneficia de toate substanțele nutritive.
 • Carnea de Pui: Carnea de pui este o altă sursă importantă de beta-alanină.
 • Peștele: Peștele, în general, conține beta-alanină.
 • Semințele de Dovleac: Aceste semințe sunt o opțiune sănătoasă și conțin beta-alanină.
 • Leguminoasele: Fasolea, linte și alte leguminoase pot contribui la aportul de beta-alanină.
 • Ouăle: Ouăle sunt o sursă bogată de proteine și conțin și cantități mici de beta-alanină.
 • Produsele Lactate: Unele produse lactate, precum brânza și iaurtul, conțin beta-alanină
Pentru cine este recomandată Beta-Alanina

Suplimentarea cu beta alanină poate fi benefică pentru:

 • Sportivi: Atleții de competiție care se angajează în activități de antrenament de mare intensitate, sprint sau anduranță pot beneficia de proprietățile de îmbunătățire a performanței și de întârziere a oboselii ale beta alaninei.
 • Culturisti: cei care doresc să mărească volumul de antrenament, să îmbunătățească rezistența musculară și să susțină creșterea musculară slabă pot încorpora beta alanina în regimul lor de suplimente.
 • Pasionați de fitness: Persoanele implicate în exerciții fizice regulate, fie pentru antrenament de forță, antrenamente HIIT sau activități sportive, pot găsi beta alanina utilă în optimizarea performanței și a rezistenței.
 • Sportivi de anduranță: alergătorii, bicicliștii sau alți sportivi de anduranță pot beneficia de rezistența prelungită și oboseala musculară redusă oferită de suplimentarea cu beta alanină.
 • Persoane cu obiective specifice: oricine se străduiește să-și depășească limitele fizice, să-și îmbunătățească capacitatea de exercițiu și să optimizeze performanța la antrenament poate considera că suplimentarea cu beta alanină este avantajoasă în atingerea obiectivelor fitness.

În concluzie, Beta alanina este un supliment de îmbunătățire a performanței care susține rezistența, întârzie oboseala musculară și îmbunătățește capacitatea de efort prin niveluri crescute de carnozină musculară.

Prin încorporarea beta alaninei într-un regim de fitness complet, puteți experimenta îmbunătățiri ale rezistenței, forței și performanței generale la antrenament, în special în timpul activităților de mare intensitate și anaerobe.

Consultați-vă întotdeauna cu un nutriționist calificat sau un antrenor fitness înainte de a începe un nou regim de suplimente pentru a vă asigura că se aliniază cu obiectivele dumneavoastră de sănătate și fitness.


Urmărește pagina noastră de Instagram pentru a rămâne la curent cu postările noastre.

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter

Abonează-te la noutățile GymPower și te informăm despre noile tendințe ale programelor de antrenament și cele mai utile suplimente alimentare.

0
  0
  Coș
  Coșul este golMagazin