Anatomia unui Deadlift: O privire detaliată asupra mecanicii corpului

Deadlift-ul este un exercițiu de ridicare a greutății de la sol până la poziția verticală completă, fiind unul dintre cele trei exerciții de bază din powerlifting, alături de squat și bench press.

Originea exactă a deadlift-ului este dificil de stabilit. Unul dintre primele exemple care ar putea fi considerate un deadlift provenit din secolul al VI-lea î.Hr.

Pe insula greacă Thera, arheologii au descoperit o stâncă masivă cu o inscripție care spunea: „Eumastas, fiul lui Critobulus, m-a ridicat de la sol”.

Acesta este doar unul dintre multele exemple de ridicare a greutăților de-a lungul istoriei care ar putea fi considerate forme timpurii ale deadlift-ului.

În secolele XVII și XVIII, au apărut mai mulți pionieri ai forței care au schimbat imaginea ridicarii de greutăți. Aceștia erau atleți care concurau unul cu celălalt, sau oameni de circ ce făceau asta pentru a-și câștiga existența.

Unul dintre primele acte de forță care asemănau o mișcare de tip deadlift a fost realizat de strongman-ul britanic Thomas Topham.

Numele “deadlift” provine din sensul exact al cuvântului, care înseamnă ridicarea unei greutăți moarte de pe podea. Cu toate acestea, nu există multe dovezi concrete despre originea numelui; unii spun că a venit de la soldații care ridicau corpurile camarazilor lor căzuți pe câmpul de luptă, dar acest lucru este cel mai probabil un zvon.

Astăzi, deadlift-ul este un exercițiu popular în antrenamentele de forță și fitness, fiind recunoscut pentru beneficiile sale în dezvoltarea forței și masei musculare.

Mușchii implicați

Deadlift-ul este un exercițiu compus care implică mai multe grupe de mușchi:

 • Mușchii spatelui: Deadlift-ul lucrează în special mușchii erectori ai coloanei vertebrale, care se întind de-a lungul întregii coloane vertebrale.
 • Mușchii fesieri: Acești mușchi sunt implicați în extensia șoldului.
 • Mușchii ischio-gambieri: Acești mușchi sunt implicați în flexia genunchiului și extensia șoldului.
 • Mușchii cvadriceps: Acești mușchi sunt implicați în extensia genunchiului.
 • Mușchii abdominali: Acești mușchi sunt implicați în stabilizarea trunchiului.
Mecanica corpului

Deadlift-ul este un exercițiu de ridicare a greutății de la sol până la poziția verticală completă. Acesta implică două mișcări principale: extensia șoldului și extensia genunchiului.

 1. Faza de ridicare: Începeți cu picioarele la lățimea umerilor, cu bara de greutăți aproape de tibii. Îndoiți genunchii și șoldurile, menținând coloana vertebrală neutră. Ridicați bara prin extinderea genunchilor și șoldurilor până când corpul este complet vertical.
 2. Faza de coborâre: Începeți prin îndoirea șoldurilor, apoi a genunchilor, menținând coloana vertebrală neutră. Coborâți bara până când atinge solul.

Concluzie

Deadlift-ul este un exercițiu complex care implică o serie de mușchi și articulații. Înțelegerea anatomiei și mecanicii corpului în timpul acestui exercițiu poate ajuta la îmbunătățirea tehnicii și la prevenirea leziunilor.

Asigurați-vă că efectuați acest exercițiu sub supravegherea unui antrenor calificat și nu uitați să vă încălziți înainte de a începe antrenamentul.


Urmărește pagina noastră de Instagram pentru a rămâne la curent cu postările noastre.

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter

Abonează-te la noutățile GymPower și te informăm despre noile tendințe ale programelor de antrenament și cele mai utile suplimente alimentare.

0
  0
  Coș
  Coșul este golMagazin